May 13, 2010

Aniversari de Jerusalem

 Després d'un dia dur i una vesprada gaudint de la meua carrera i en concret de l'assignatura "Relacions Internacionals", he entrat a internet i m'he trobat en aquest article casualment, com aquesta vesprada en classe hem estat parlant de l'ocupació israeliana de Palestina, he decidit que seria interesant penjar-lo al blog.

Israel celebra entre ahir i avui l'aniversari de la "reunificació" de Jerusalem amb multitud d'actes pomposos que destaquen la judeización de la ciutat santa. 

Quaranta-tres anys han transcorregut -segons el calendari hebreu- des de l'ocupació de Jerusalem per part de l'Exèrcit israelià en la guerra de 1967. Des de llavors Israel ha expropiat el 35 per cent de la superfície de la Jerusalem àrab, és a dir uns 24 quilòmetres quadrats, i ha construït uns 50.000 habitatges més enllà de la línia verda. L'expansió jueva continua dia a dia ignorant la llei internacional i mentre la comunitat occidental ho permet amb un silenci còmplice.

Israel fa tot el que ha de fer sense ocultar-se'l a ningú. Des de 1967 s'han construït una multitud de barris jueus en el sector ocupat i també en el sector occidental. En el mateix temps no s'ha construït ni tan sols un barri palestí. L'última vegada que Israel va autoritzar la construcció de 600 habitatges en un barri àrab va ser fa trenta anys. Una enorme part de les terres que estan en mans palestines -uns 45 quilòmetres quadrats- s'han declarat "zona verda". No obstant això, en alguns casos la "zona verda" palestina s'està convertint en zona construible per als jueus. El primer ministre israelià, Binyamin Netanyahu, ha dit recentment que els palestins poden construir arreu de la ciutat. No obstant això, Netanyahu, que va néixer a Jerusalem, no pot ignorar que la municipalidad no dóna als palestins permís per a construir ni tan sols en la part palestina de la ciutat, i molt menys en la part jueva , on la terra pertany a una agència de l'Estat que per llei només pot vendre-se-la a jueus. 

Jerusalem conta amb 774.000 residents, dels quals el 63 per cent són jueus, el 34 per cent musulmans i el 2 per cent cristians, segons la classificació per religions realitzada pel ministeri de l'Interior. Més de 7.000 residents s'han anat de la ciutat en l'últim any. A pesar d'això, la població ha crescut lleugerament a causa del alt índex de natalitat que es registra especialment entre els jueus ultraortodoxos i també entre els palestins. 

Jerusalem és una de les poques ciutats del món on hi ha més dones que homes treballant. Això es deu al fet que una gran part dels jueus ultraortodoxos no treballen i consagren les seves vides a l'estudi dels llibres religiosos.

Eugenio García Gascón


No comments: